Conditii de viata si munca in SuediaCapitala
Stockholm
 
Impartire administrativa
Traditional, Suedia este impartita in trei regiuni istorice (landsdelar):
 • Götaland - Suedia de Sud, incluzand Scania, fost teritoriu danez si Västergötland cu orasul Göteborg.
 • Svealand - Suedia Centrala, partea cea mai veche a tarii, cuprinzand și orasul Stockholm
 • Norrland - jumatatea nordica a tarii, cuprinzand 59% din suprafata Suediei, dar doar 12% din populatia tarii, cuprinzand si o parte importanta din Laponia, locuita de populatia Sami.

A patra regiune istorica a Suediei a fost pana în 1809 Österland, actuala Finlanda.

Suedia este impartita in 21 de comitate (län). Fiecare comitat este divizat in comune (kommuner), 290 pe tot teritoriul Suediei in 2004.
Fiecare comitat are un birou administrativ (länsstyrelse) numit de guvern si un consiliu (landsting) ales.
 
Orase principale
Stockholm, Göteborg, Malmo, Uppsala, Linköping, Norrköping, Jönköping, Helsingborg, Östersund
 
Limba oficiala
 
Suedeza
 
Moneda
 
Coroana suedeza
 
Populatie
 
+10 milioane de locuitori
 
Conditii de munca
Actele necesare pentru mutarea in Suedia sunt:
 • pasaportul sau documentul de identitate valabil UE (chiar pasaport electronic daca se intentioneaza sederea pe termen lung)
 • card european de sanatate emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania
 • formularul Biroului de Emigrari "Inregistrarea dreptului de sedere" nr. 141011
 • certificate, diplome, atestari si referinte privind ocuparea altor locuri de munca (in original si traduceri legalizate)
 • orice alte permise si licente (de exemplu permisul de conducere)
 • CV-uri si scrisori de intentie (traduse)
 • pentru vizite mai lungi de trei luni de zile, cetatenii UE sunt obligati sa se prezinte si sa isi inregistreze sederea la cea mai apropiata reprezentanta teritoriala a Biroului Suedez de Emigrare; dupa cinci ani se poate obtine si dreptul de rezidenta permanenta
 • cetatenii UE/EEA care lucreaza in Suedia dar locuiesc intr-o alta tara din UE/EEA in care se intorc cel putin o data pe saptamana nu trebuie sa se inregistreze in Suedia
   
 
Prefix telefonic international
 
+46
Fus orar
 
Cu 1 ora in urma fata de ora Romaniei
Clima
In partea de nord care este traversata de Cercul Polar clima este mai aspra cu ierni destul de lungi si friguroase. In sud unde se simte influenta marina clima este mai blanda, caderile de zapada moderate. Curentul Golfului (care este un curent cald) imprima un climat mai bland Suediei fata de alte tari din partea de nord a continentului.
 
Sarbatori nationale
 • 1 Ianuarie - Anul Nou
 • 6 Ianuarie - Epiphany (Botezul Domnului)
 • Data variabila - Good Friday (Vinerea Mare)
 • Data variabila - Easter Monday (Prima luni dupa Pasti)
 • 1 Mai - Ziua Internationala a Muncii
 • Data variabila - Ascension Day (Inaltarea, 40 de zile dupa Pasti)
 • 6 Iunie - Ziua Nationala a Suediei
 • Data variabila - Midsummer’s Day (sambata din perioada 20-26 iunie)
 • Data variabila - All Saints’ Day (sambata din perioada 31 octombrie - 6 noiembrie)
 • 25-26 decembrie - Craciunul
 
Exista angajatori in Suedia care acorda si alte zile libere de facto cum sunt de exemplu 24 sau 31 decembrie, dar nu este obligatoriu. Exista de asemenea zile libere legale care pica intotdeauna duminica, astfel ca ele nu mai sunt mentionate in mod expres. Mai exista situatia in care se acorda jumatate de zi libera inaintea unor sarbatori dar si in acest caz angajatorii hotarasc daca se compenseaza sau nu cu ore suplimentare sau zile de concediu.
 
Sistem medical
Recomandarea este ca orice cetatean care pleaca la munca in strainatate sa incheie o asigurare medicala privata.
Pentru detalii legate de sistemul national de sanatate suedez accesati linkul https://sweden.se/society/health-care-in-sweden/
 
De vizitat
Ales Stone (Ales Stennar)
Monument megalitic colosal format din 59 de bolovani de mari dimensiuni asezati sub forma unei nave. Se afla la periferia satului Kaseberga (sudul Suediei) si este gratuit pentru public.
 
Visby, Insula Gotland
Poate cel mai bine conservat oras medieval din Scandinavia. Este renumit pentru cele 16 biserici vechi restaurate, gradini botanice spectaculoase sau case mirifice si strazi pietruite.
 
Vechiul oras Stockholm (Gamla stan)
Pentru consumatorii de arhitectura medievala si renascentista acesta este un loc incantator. Se poate merge pe jos sau cu masina.
 
Catedrala Uppsala
Construita in stil neo-gotic, dateaza din secolul al 13-lea si este cea mai mare din Scandinavia. Uppsala Domkyrka a fost locatia preferata pentru ceremoniile de incoronare a regilor si reginelor pana la momentul in care Stockholm i-a luat locul.
 
Palatul Drottningholm
Este resedinta permanenta a Familiei Regale si una din atractiile de top ale Suediei. A fost construit in 1580 iar sursa de inspiratie a fost regina Catherine Jagellon.
 
Regatul de Cristal
Casa faimosilor lucratori in sticla suedezi.
 
Carlsten
Cetatea de piatra este situata pe cel mai inalt varf al Marstrand. A supravietuit celor doua atacuri inamice din 1677 si 1719, a fost cucerita dar returnata Suediei dupa aspre negocieri si tratate.
 
Gothenburg
Unul din cele mai vizitate orase ale Suediei si al doilea mare oras al tarii. Lista atractiilor este nesfarsita. Muzeul de Arta, Casa Operei, Gradina botanica Göteborg, cel mai mare centru comercial din Scandinavia - Nordstan sunt doar cateva variante.
 
Castelul Uppsala
Este construit in perioada in care Suedia era in ascensiune ca putere in Europa. Speciala este povestea dramatica din spatele zidurilor legata de evenimentele cruciale din istoria suedeza care au avut loc acolo sau incendiul dramatic din 1702 care au trecut cetatea de la avarii severe la reconstructie si restaurare.
 
Arhipelagul Stockholm
Se intinde pe 60 km in Marea Baltica si include peste 24.000 de insule. Pe unele insule, va puteti rasfata in conditii de siguranta, bucurandu-va de unele dintre activitatile disponibile: inotul, pescuitul sau culesul fructelor de mare si toate acestea, fara permisiunea expresa a proprietarilor de terenuri.
 
De retinut
Frumusetea vietii in Suedia consta si in conditiile de munca foarte bune si, mai ales, in raritatea conflictelor sociale dintre patronate si sindicate.
 
Vara noptile sunt extrem de scurte si luminozitatea la nivel de crepuscul.
 
In orice supermarket nu vei gasi bauturi alcoolice cu mai mult de 3,5% alcool. Majoritatea berilor si a cutiilor de cidru au 2,8% alcool. Pentru bauturi spirtoase trebuie mers la Systembolaget - lant de magazine specializate in asemenea tranzactii.
 
Suedia este al 3-lea exportator de muzica Pop din lume, dupa SUA si Marea Britanie. ABBA, Roxette, Europe, Ace of Base, Army of Lovers, Robyn, The Cardigans, The Hives, Loreen, Eagle-Eye Cherry, Lykke Li, Avicii (dj-ul), Swedish House Mafia sunt suedezi. Pare greu de crezut, dar si Dr. Alban este suedez J
 
Volvo, Saab si Scania (autocamioanele) sunt marci suedeze la origine. La fel Electrolux, IKEA, Absolut Vodka, Husqvarna (drujbe), Ericsson (telefonie si comunicatii), The Pirate Bay (torente), Tetra Pak (ambalaje) si evident H&M (Hennes & Mauritz).
 
Suedia este a 3-a tara ca intindere din UE, dupa Franta si Spania.
 
89% din populatia Suediei vorbeste in engleza iar suedeza nu a fost limba oficiala a statului pana in anul 2009.

In Suedia nu mai este gunoi, de aceea el este importat din Norvegia.

In Suedia este interzis sa-ti botezi copiii Ikea sau Elvis.

Linkuri utile
Ambasada/ Sectia consulara a Romaniei la Stockholm, site-ul MAE
Site oficial
 
Site guvernamental
 
Informatii despre impozite
Informatii consulare