Intrebari frecvente

CE LOCURI DE MUNCA AVETI?
Banca de Joburi dispune de o paleta larga de locuri de munca in strainatate. Pentru a consulta ofertele de munca ale Bancii de Joburi acceseaza sectiunea Oferte de munca permanente si Oferte de munca actuale. De asemenea, daca nu ai gasit pe acest website jobul pe care il doresti, apeleaza la Consultantii nostri care iti pot oferi cele mai bune sfaturi in cariera, fiecare candidat beneficiind de un Consultant propriu. In felul acesta, Consultantii te pot programa la o inscriere oficiala, astfel incat sa inceapa sa munceasca pentru tine si sa iti obtina locul de munca dorit.


CARE ESTE ROLUL UNEI AGENTII DE RECRUTARE?
Agentia de recrutare creste considerabil sansele de angajare ale candidatilor. Toti candidatii referiti angajatorilor prin agentiile de recrutare au sanse mult mai mari sa fie angajati decat cei care aplica direct la angajatori, deoarece acestia folosesc, de regula, serviciile de recrutare specializate ale agentiilor de resurse umane si dau intaietate candidatilor veniti prin acestea.


LOCURILE DE MUNCA PE CARE LE INTERMEDIATI SUNT LEGALE?
Compania noastra lucreaza doar dupa scheme legale de munca in strainatate, deci automat toate locurile de munca puse la dispozitia ta de catre angajatori sunt oferite pe baza unor contracte de munca legale. In plus, agentia noastra este acreditata de catre Ministerul Muncii si actioneaza doar in baza legii care guverneaza agentiile de recrutare din Romania.


PERCEPETI COMISION SI CAT ESTE ACESTA?
De la inceputul anului 2015 compania Banca de Joburi a eliminat toate tarifele de inscriere si mediere pentru majoritatea proiectelor de recrutare, astfel incat sa iti usureze accesul la un loc de munca in strainatate. Agentia noastra depune toate eforturile pentru a nu percepe comisioane sau tarife de mediere de la candidati. In plus, pentru medierea unui loc de munca in Romania nu se percep niciun fel de tarife.


DE CE TREBUIE SA PLATESC TOTUSI COMISION PENTRU ANUMITE PROGRAME DE MUNCA?
In cele mai dese cazuri agentia noastra nu percepe niciun fel de tarif de inscriere si mediere, totusi exista si situatii cand trebuie sa percepem un anumit tarif pentru a putea desfasura respectivul proiect de recrutare. Daca te intereseaza foarte mult respectivul proiect pentru care se percepe un tarif de inscriere si mediere va trebui sa platesti pentru a putea sa ti se medieze un loc de munca.
Agentiile de recrutare din Romania au dreptul conform legii sa perceapa comisioane/ tarife de mediere de la candidati, insa important este ca aceste comisioane sa reflecte calitatea serviciilor furnizate. Toate agentiile care ofera locuri de munca in strainatate se supun Legii 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Conform normelor de aplicare a acestei legi, „pentru efectuarea activitatilor de mediere prevazute la alin. (1) lit. b) – e) agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate pot percepe un tarif de mediere care sa acopere costurile acestora.”


PENTRU ACELE PROGRAME DE MUNCA LA CARE SE SOLICITA PLATA UNUI TARIF DE MEDIERE, ACESTA SE POATE PLATI DIN SALARIU?
Da. Exista mai multe variante de plata a tarifului de mediere, astfel ca poti plati tariful de mediere fie la momentul inscrierii (la semnarea contractului de mediere), fie la semnarea contractului de munca, fie dupa ce incepi sa castigi bani in strainatate. Cu cat mai repede platesti tariful de mediere cu atat beneficiezi de o reducere mai mare la plata sa.


CE GARANTIE AM CA VOI PLECA IN STRAINATATE SI CA NU VOI PLATI DEGEABA TARIFUL?
De regula, nu trebuie sa achiti niciun fel de tarif. Totusi, in cazurile cand se impune plata unui tarif, inainte de a achita acest comision, treci printr-o etapa de recrutare si selectie. Asta inseamna ca esti evaluat de catre compania noastra pentru a vedea daca te incadrezi in tiparul dorit de angajator. Dupa ce ti s-a dat acceptul pentru inscrierea pe un anumit program, nu mai exista riscul sa nu pleci. De asemenea, in raport cu firma noastra se intra in baza semnarii unui contract de mediere care stabileste drepturile si obligatiile ambelor parti. Atata timp cat relatia noastra se bazeaza pe incredere si pe un contract semnat si respectat reciproc nu pot exista probleme.


EXISTA ALTE CHELTUIELI SUPLIMENTARE PE CARE MAI TREBUIE SA LE SUPORT?
Da, exista cateva cheltuieli suplimentare reprezentate de cheltuielile cu transportul pana la locul de munca si banii de buzunar pana la primirea primului salariu pe care trebuie sa ii aveti ca sa puteti pleca la locul de munca.


ANGAJATORUL IMI ASIGURA CAZAREA, MASA SI BILETUL DE AVION?
In majoritatea situatiilor cazarea este asigurata de catre angajator, fiind oferita gratuit mai ales in domeniul HoReCa, dar sunt si cazuri in care costul cazarii se deduce din salariu. Oricum, angajatorul vine in intampinarea candidatilor, identificand de fiecare data o unitate de cazare si scutindu-i in acest fel de grija respectiva. De asemenea, in domeniul HoReCa se ofera de regula doua-trei mese pe zi, in timp ce in alte domenii angajatorul ofera o singura masa, in timpul orelor de program.
De regula, transportul international este platit de catre candidat, iar angajatorul poate aranja pentru acesta o modalitate de a-l prelua de la aeroport catre unitatea de cazare. In situatii foarte rare, cand nu este posibil ca un reprezentant al angajatorului sa preia candidatul de la aeroport, agentia noastra iti ofera la plecare un itinerariu (plan de calatorie) foarte bine detaliat pentru a putea ajunge cat mai usor si sigur la adresa angajatorului.


CARE SUNT CONDITIILE DE CAZARE?
Conditiile de cazarea difera in functie de domeniul in care vei lucra. In cele mai multe cazuri cazarea se face in camere duble, cate 2 persoane in camera, insa sunt situatii in care cazarea se face singur in camera. In domeniul HoReCa de regula se pun la dispozitia angajatilor camere administrative chiar in hotelul respectiv. Este bine de stiut ca poti sa iti identifici si singuri o alta unitate de cazare daca ti se pare mai avantajos.


EXISTA POSTURI PE CARE NU SE CERE LIMBA ENGLEZA? 
Portofoliul nostru include posturi atat cu cat si fara cerinte de limba engleza. Viziteaza sectiunea de proiecte permanente pentru a vedea care dintre ele ti se potriveste. 


CE FAC DACA IMI DORESC UN LOC DE MUNCA PT CARE SE CERE O LIMBA STRAINA SI NU O CUNOSC?
In acest caz, singura si cea mai buna optiune este de a incepe sa inveti limba respectiva. Din fericire, traim intr-o epoca in care exista multiple metode gratuite de a face acest lucru, inclusiv pe telefon sau tableta in confortul propriului camin. 
Cele mai placut de folosit aplicatii gratuite pentru invatat limbile engleza, franceza, germana (sau alte limbi straine) sunt:
Duolingo - Link catre Android App Store   |   Link catre Apple Store
Memrise - Link catre Android App Store   |   Link catre Apple Store


EXISTA POSTURI PENTRU CARE NU SE CERE EXPERIENTA?
Exista multe joburi pentru care nu se cere experienta insa, in majoritatea situatiilor (mai ales pentru joburile din Anglia si pentru cele din turism), se cere cunoasterea unei limbi straine (de preferat, limba engleza). De asemenea, in unele cazuri, calificarea se obtine la locul de munca, oferindu-se instruire si pregatire continua.


CUM SE DESFASOARA INTERVIURILE CU ANGAJATORII?
Interviurile cu angajatorii au loc in trei feluri: telefonic, prin video-conferinta (skype) sau fata in fata. Inainte de interviu fiecare candidat primeste cele mai bune sfaturi de la Consultantul sau cu privire la modul in care va decurge acesta, astfel incat totul sa se desfasoare fara probleme.


DACA NU TREC DE INTERVIU, PIERD TOATE TARIFELE PE CARE LE-AM ACHITAT?
In cazul in care nu treci de interviul cu angajatorul, nu este nicio problema. Vei sustine noi interviuri pana cand un angajator o sa te accepte pentru ca este atat in interesul tau cat si al nostru sa obtii postul si sa pleci cat mai repede. Consultanta care iti este oferita inainte de acordarea interviului este un prim pas spre reusita ta. De-a lungul celor 15 de ani de cand activam pe piata muncii am avut grija ca toate persoanele inscrise sa obtina locul de munca potrivit profilului lor si sa plece, imbunatatindu-si considerabil veniturile.


CATE ORE VOI LUCRA PE ZI?
Programul de munca este intotdeauna prevazut in contractul de munca pe care il vei semna inainte de plecare. De regula se lucreaza minim 8 ore/ zi, 5-6 zile/ saptamana, iar in cazul in care vei face ore suplimentare, acestea se vor plati conform legii.


CAT DE REPEDE VOI PLECA DIN MOMENTUL IN CARE M-AM INSCRIS?
In general se pleaca in 2-4 saptamani din momentul inscrierii, insa sunt situatii in care plecarea se poate face chiar mai repede sau in 2 luni, deoarece sunt implicati mai multi factori: oferta de munca, profilul tau, data la care angajatorul are nevoie de tine la locul respectiv, concurenta pe posturi etc.
In plus, iti garantam ca, pe majoritatea programelor, daca in termen de trei luni de zile de la completarea dosarului de inscriere nu iti mediem plasamentul la un loc de munca, iti returnam banii platiti pe tariful de inscriere si continuam sa iti cautam un job fara a iti mai cere vreun ban. Oferta vine in conditiile in care durata contractuala standard a unui astfel de serviciu este de un an de zile. Aceasta este garantia succesului


CARE SUNT OBLIGATIILE MELE FISCALE IN STRAINATATE? 
Ministerul Finantelor Publice si Departamentul Romanilor de Pretutindeni au lansat un ghid online interactiv care ofera informatii legate de plata si declararea taxelor si impozitelor de catre romanii din diaspora. Ghidul explicativ raspunde la urmatoarele intrebari:
- Ce trebuie facut la plecarea din tara?
- Cum se impoziteaza veniturile realizate din Romania de persoanele fizice care au devenit rezidente in tari cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri?
- Cum se impoziteaza veniturile realizate din Romania de persoanele fizice care devin rezidente intr-un stat cu care Romania nu are conventie de evitare a dublei impuneri? 
- Cum se impoziteaza veniturile realizate de persoanele fizice care si-au pastrat rezidenta fiscala in Romania?
- Cum si unde se depun declaratiile de catre persoanele fizice care au rezidenta in Romania?
- Ce contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) datoreaza romanii cu resedinta in afara tarii dar care isi pastreaza domiciliul în Romania?
- Cum se platesc contributiile de asigurari sociale (CAS) in cazul romanilor cu domiciliul in Romania, cu resedinta in afara tarii?


CE SE INTAMPLA DACA VREAU SA PLEC MAI REPEDE DE LA LOCUL DE MUNCA?
In cazul in care vrei sa pleci mai devreme decat este specificat in contract de la locul de munca, nu ar trebui sa existe vreo problema pentru ca raportul de munca poate inceta fie prin acordul de vointa al partilor, fie prin demisie cu acordarea unei perioade de preaviz. Insa, este foarte important sa discuti cu angajatorul in momentul in care vrei sa iei aceasta decizie si sa-i spui motivul pentru care doresti sa pleci.


MI SE OFERA SPRIJIN IN STRAINATATE IN CAZUL IN CARE AM PROBLEME LA LOCUL DE MUNCA?
Desigur, compania noastra iti ofera ajutorul de care ai nevoie intrucat iti punem la dispozitie un numar de urgenta disponibil 24/7. Orice problema cu angajatorul, orice nerespectare a contractului de munca sau orice alt impediment de natura obiectiva pe care il intampini trebuie sa ne fie adus imediat la cunostinta. Compania noastra va media conflictul aparut si, de asemenea, daca se va ajunge pana acolo, iti vom asigura un replasament pe conditii asemanatoare la un alt angajator, fara alte cheltuieli suplimentare. Aceasta este garantia calitatii pe care o oferim tuturor persoanelor mediate de noi.


CUM POT INTRA IN CONTACT CU UN CONSULTANT DE RECRUTARE?
Pentru alte intrebari si informatii suplimentare te rugam nu ezita sa contactezi Consultantii nostri la numarul de telefon 0376 444 555.