6 pasi pentru a pleca legal la munca in strainatate

Articol publicat pe: www.Finantistii.ro 
Data publicarii:
24 Oct 2013

6 PASI PENTRU A PLECA LEGAL LA MUNCA IN STRAINATATE

Ai ramas fara un loc de munca si nu ti-ai mai gasit altul in Romania, indiferent cat de mult ai cautat? Sau vrei, pur si simplu, sa pleci in strainatate pentru un job mai bun si pentru un salariu mai mare? Cei care se indreapta in aceasta directie apeleaza la diferite surse care sa le ofere raspunsul la intrebarea „Cum pot pleca legal la munca in strainatate?”. Multi se orienteaza catre prieteni, cunostinte, ziare sau folosesc Internetul care este plin de site-uri ce promit locuri de munca sigure si salarii consistente. Insa, pentru a fi sigur ca faci alegerea corecta si ca nu ramai fara bani si fara job intr-o tara straina, trebuie sa fii atent la cateva lucruri si sa respecti o serie de pasi care cu siguranta va vor orienta spre obtinerea unui contract de munca legal.
Banca de Joburi, agentie de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate functioneaza de 13 ani in acest domeniu de activitate si iti recomanda o serie de pasi de urmat in momentul in care te decizi sa pleci la munca in strainatate.
 
1. Alege locul de munca potrivit pentru tine. Exista o serie de factori de care trebuie sa tii cont atunci cand te decizi sa iti gasesti un loc de munca in strainatate: personalitate, experienta profesionala, istoric educational si preferinte (de tara, de job, de salariu). Trebuie sa te cunosti cat mai bine, sa iti gasesti domeniul in care ti-ar placea sa lucrezi, sa te informezi asupra acestui domeniu si sa fii realist. Este de preferat sa nu ai asteptari foarte mari de la inceput si sa nu fii idealist pentru ca in strainatate lucrurile sunt diferite fata de Romania, iar cerintele sunt mai ferme. Oricum, orice experienta prin care vei trece este bine sa o vezi ca fiind constructiva si sa inveti ceva din ea.
 
2. Informeaza-te asupra tarii in care vrei sa pleci. Alege o tara care iti place, a carei limba o vorbesti deja sau pe care o poti invata. Cauta informatii importante despre locurile de munca disponibile, chirii, pretul mancarii, cele necesare traiului zilnic, dar si despre legislatie, drepturile angajatului, cum poti beneficia de anumite facilitati, cum iti poti deschide un cont bancar, asigurari, cum poti trimite bani acasa.
 
3. Redacteaza-ti un CV complet si corect. CV-ul este cartea ta de vizita. Acesta trebuie sa fie realizat cat mai profesionist si actualizat cu ultimele locuri de munca detinute. Trebuie sa cuprinda toate joburile anterioare, limbile straine cunoscute si aptitudinile tale, dar si o poza care sa te reprezinte.
 
4. Pregateste-te foarte bine pentru interviu. Fii punctual si respecta ora la care ai fost programat la interviu. Imbracat-te decent si incearca sa faci o impresie cat mai buna in fata companiei angajatoare sau a agentiei de recrutare care o reprezinta. In acelasi timp, fii relaxat si evita ticurile nervoase pentru a emana cat mai multa incredere in tine. Fa-ti o prezentare anterioara in care sa te descrii cat mai bine si sa te vinzi corespunzator. Este important sa arati ca esti dispus sa lucrezi bine si eficient, dar si ca poti face ore suplimentare pentru a dovedi ca esti o persoana muncitoare si de incredere, dornica pentru a aduce beneficii companiei angajatoare.
 
5. Alege o firma de intermediere pentru locuri de munca in strainatate care sa ofere servicii serioase si de calitate. Este important sa alegi o firma legal inregistrata, verificata si care intretine relatii de munca cu firme si agentii similare din tara unde ai vrea sa pleci la munca. Trebuie sa verifici in primul rand firma respectiva la Inspectoratul Teritorial de Munca, dar si la Registrul Comertului din judetul in care isi are sediul. Scopul este de a obtine cat mai multe informatii despre activitatea acesteia si de a vedea daca desfasoara o activitate legala.
Semneaza contractul de mediere cu agentia pe care o alegi sa lucreze pentru tine, contract in care se stipuleaza drepturile si obligatiile fiecarei parti. Semnarea unui contract de mediere intre tine si o agentie de recrutare este un pas esential pentru a gasi locul de munca pe care ti-l doresti. Contractul de mediere prezinta ce fel de servicii asigura agentia de recrutare si, daca este cazul, cat costa aceste servicii.
Contra unei sume de bani care de cele mai multe ori este in jurul valorii de 300-400 Euro (in functie de job si de tara in care pleci), agentia iti gaseste jobul, tine legatura cu angajatorul, se ocupa de toate actele de care ai nevoie pentru plecare si iti ofera consultanta necesara. Agentiile de recrutare din Romania au dreptul sa perceapa comisioane de la candidati, insa important este ca aceste comisioane sa reflecte calitatea serviciilor furnizate.
In momentul in care semnezi toate actele pentru plecare, intreaba orice detaliu despre cum vor decurge lucrurile odata plecat, daca si cine te va prelua de la aeroport, cat de repede vei incepe munca si unde vei locui pe parcursul derularii contractului.
 
6. Respecta pasii indicati de agentia de recrutare. Participa la toate interviurile pe care aceasta agentie le organizeaza pentru tine, fii cat mai cooperant, flexibil si deschis. In general procesul de recrutare al unei firme de intermediere pentru locuri de munca in strainatate s-ar traduce prin urmatoarele etape: inscrierea se face la sediul agentiei prin depunerea unor documente care formeaza dosarul tau de inscriere si prin semnarea contractului de mediere si achitarea unor taxe aferente care difera de la un job la altul. Aceasta plata se poate face fie la semnarea contractului de mediere, fie la semnarea contractului de munca. In functie de jobul ales exista mai multe variante pe care angajatorul le poate alege in vederea selectiei finale: interviu telefonic, interviu prin video-conferinta (Skype), interviu fata in fata, selectie de dosare sau targuri de joburi online. Dupa selectia finala angajatorul trimite contractul de munca spre semnare. Dupa semnarea acestuia agentia va organiza plecarea candidatului la viitorul loc de munca. In cazul celor mai multe agentii, candidatul beneficiaza de monitorizare constanta pe toata durata contractului sau, dar si de un serviciu de asistenta continua 24/7.
 
Recomandarea Banca de Joburi
Pentru toti cei care iau in calcul posibilitatea gasirii unui job in strainatate cu o baza legala, Banca de Joburi recomanda apelarea la o agentie de recrutare specializata, cu experienta si care poate garanta implementarea corecta a procedurilor legale de angajare. Agentia de recrutare vine in intampinarea grijilor, nevoilor si fricilor candidatului, orientandu-se puternic spre acesta si informandu-l asupra schimbarilor pe care le presupune un nou loc de munca. Astfel ca o agentie specializata sta mereu alaturi de candidatii sai, surmontand toate piedicile pe care le-ar putea avea acestia in cautarea unui loc de munca in strainatate.
 
Acest articol face parte din seria initiata de Banca de Joburi in colaborare cu Finantistii.ro pe tema recrutarii si plasarii fortei de munca in strainatate. Urmariti-ne pentru a fi la curent cu ultimele noutati din acest domeniu.
 
Despre Banca de Joburi
Banca de Joburi este o agentie de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate cu sediul in orasul Brasov, Romania si cu o vechime de 13 ani, care dispune de o paleta larga de oferte de munca. Pe langa medierea de joburi in strainatate, compania noastră ofera consultanta, orientare in cariera, pregatirea tuturor formelor legale pentru obtinerea permiselor de lucru in tarile cu restrictii si monitorizeaza candidatii pe intreaga durata a contractelor, oferind un serviciu de asistenta continua. De asemenea, dispunem de programe atragatoare de munca in tari de mare interes pentru romani, dar in care accesul pe piata muncii se face dificil datorită restrictiilor impuse (Anglia, Germania, Italia). Fiind una din cele mai active si longevive agentii de recrutare si ocupare a fortei de munca din Romania, Banca de Joburi este dedicata crearii constante a noi oportunitati legale de angajare in strainatate. Pentru a fi la curent cu ultimele oferte de posturi Banca de Joburi, accesati www.bancadejoburi.ro.