Condiții de viață și muncă în FRANȚACapitală
Paris
 
Distincții
 
Din data de 1 ianuarie 2015, Franța metropolitană (partea teritoriului francez situată în Europa) este divizată în mod ierarhic în 22 regiuni (régions), 96 departamente (départements), 23 arondismente (arrondissements), 3.879 cantoane (cantons), 36.529 comune (communes)
Cele mai populate 3 comune sunt Paris, Marsilia și Lyon
 
Există 4 regiuni de peste mari (régions d'outre-mer) : Guadelupa, Guiana franceză, Martinica, Réunion și 4 colectivități de peste mari (collectivités d'outre-mer) : Polinezia Franceză, Mayotte, Saint Pierre și Miquelon, Wallis și Futuna
 
Orașe principale
Paris, Lyon, Marsilia, Toulouse, Lille, Bordeaux, Nisa, Nantes, Strasbourg, Rennes
 
Limba oficială
 
Franceza
Moneda
 
Euro (EUR)
Populație
 
+66 milioane de locuitori
Condiții de muncă
Actele necesare pentru mutarea în Franța sunt:
 • pașaportul sau documentul de identitate valabil UE
 • card european de sănătate emis de Casă Națională de Asigurări de Sănătate din România
 • certificate, diplome, atestări și referințe privind ocuparea altor locuri de muncă (în original și traduceri legalizate)
 • orice alte permise și licențe (de exemplu permisul de conducere)
 • CV-uri și scrisori de intenție, redactate în limba franceză
   
Detalii despre salariul minim în Franța
 
Prefix telefonic internațional
 
+33
Fus orar
 
Cu 1 oră în urmă față de ora României
Climă
Există mai multe zone climatice, de la ierni blânde, veri răcoroase și precipitații repartizate uniform de-a lungul anului, la zone cu ierni reci și veri mai calde.
 
Sărbători naționale
 
 • 1 Ianuarie - Jour de l'an (Anul Nou)
 • Dată variabilă - Lundi de Pâques (Lunea de după Paștele Catolic)
 • 1 Mai - Fête du Travail (Ziua Internațională a Muncii)
 • 8 Mai - Capitulation de l'Allemagne (Ziua Victoriei - Capitularea Germaniei)
 • Dată variabilă - Jeudi de l'Ascension (Înălțarea)
 • Dată variabilă - Lundi de Pentecôte (Lunea de Sânziene)
 • 14 Iulie - Fête Naționale Française (Ziua Națională a Franței)
 • 15 August - Assomption (Ziua Sf. Maria)
 • 1 Noiembrie - La Toussaint (Ziua pomenirii morților)
 • 11 Noiembrie - Armistice (Ziua Armistițiului din 1918)
 • 25 Decembrie - Noël (Crăciunul)
   
Sistem medical
 
Recomandarea este ca orice cetățean care pleacă la muncă în străînătate să încheie o asigurare medicală privată.
Pentru detalii legate de sistemul național de sănătate francez accesați linkul oficial al Ministerului Sănătății și Protecției Sociale http://social-sante.gouv.fr
 
De vizitat
 
Aix en Provence
La 30 de km de Marsilia, acesta reprezintă experiența provensală 100%. Oraș curat liniștit și bogat, nu se adresează călătoriilor cu buget limitat. Orașul vechi este recomandat pentru cazare și restaurante bune. Paul Cezanne și-a stabilit în Aix reședința și există trasee către locurile lui preferate.
 
Lyon
Capitală a regiunii Rhone-Alpes, este situat în centrul țării. Reprezintă oprirea tradițională pentru nord europeni în drumul către Coasta de Azur. Amestec unic de antic și modern, orașul include ruine romane precum Odeonul sau districte medievale incluse în patrimoniul UNESCO. Pentru gurmanzi restaurantele Bouchon sunt de neratat.
 
Nisa
Inima a sofisticatei Coaste de Azur, Nisa este simbolul stilului, bunului gust și rafinamentului francez. Este perfectă atât pentru vacanțele lungi cât și pentru plimbări de week end. Oraș tipic mediteraneean cu arhitectură barocă și clădiri din Belle Epoque. Plaja în mare parte stâncoasă este compensată de baruri și restaurante înlănțuite de-a lungul țărmului marcat de palmieri.
 
Cannes
Lăsând la o parte festivalul de film care duce anual numele orașului în întreagă lume și fabulosul bulevard de coastă, Cannes a debutat ca destinație turistică preferată a aristocrației britanice. Astăzi este o atracție pe tot timpul anului și recomandat pentru vacanțele de week end. Pentru vacanțele lungi, La Croisette este de neratat.
 
Marsilia
Este cel mai vechi oraș cunoscut al Franței, cu o istorie de peste 2500 de ani. În general este din păcate subevaluat de turiști. Obiectivele turistice importante sunt în vechiul Panier care reprezintă districtul istoric. Notre-Dame de la Garde domină vechiul port care se leagă de restul orașului prin cel mai lat bulevard marsiliez, Canebiere. Marsilia este locul perfect al aventurierilor.
 
Paris
Capitala țării și poate cel mai faimos oraș al lumii. Aproape inutil de menționat câte locuri se pot vizita. Printre marile obiective turistice se numără Turnul Eiffel, Cartierul Latin sau Montmartre. Este orașul portivit pentru orice buzunar.
 
De reținut
Este țara cu cea mai mare suprafață de pe continent, iar 20% din teritoriu se află în afara Europei.
 
Este cel mai mare producător de vinuri din lume.
 
În Franța au fost inventate peste 300 de tipuri de brânză.
 
French toast-ul nu este francez ci doar promovat de Joseph French.
 
Pâinea bagheta atât de populară în Franța este de fapt creația austriecilor.
 
Un sărut sau mai multe (pe obraz) este modul de salut în rândul prietenilor și familiilor. Numărul de săruturi variază în funcție de regiune: 1 în Bretania, 4 în Paris și 5 în Corsica.
 
Cele mai multe premii Nobel pentru literatură au fost câștigate de francezi.
 
Masa de prânz a francezilor durează 2 ore (poate chiar mai mult în orașele mici) deoarece ei consideră că mâncarea trebuie consumată cu aceeași grijă cu care este pregătită.
 
Franceza este limba maternă a peste 75 de milioane de oameni din întreagă lume, limba oficială a ONU. Împreună cu engleza sunt unicele limbi predate în fiecare țară din lume.
 
Linkuri utile
Ambasada României în Republica Franceză, site-ul MAE
 
Începând cu dată de 30 ianuarie 2017, solicitările pentru toate serviciile consulare vor fi preluate de către Secția Consulară a Ambasadei României în Franța doar pe baza de programare prealabilă prin portalul extern www.econsulat.ro

Informații despre impozite
 
Informații consulare