Ce şi cât trebuie să investeşti pentru obţinerea unui loc de muncă în străinătate?

Ce si cat trebuie sa investesti pentru obtinerea unui loc de munca in strainatate

Articol publicat pe: www.studentie.ro
Data publicarii: 28 Octombrie 2015

Fiecare pas pe care îl faci in viaţă te costă. Timp, bani, energie sau pasiune. La fel se întâmplă şi în cazul căutării unui loc de muncă. Chiar dacă scopul său principal este să-ti furnizeze un venit, până când reuşeşti să ajungi acolo, trebuie să investeşti.
 
Din start sintagma “a căuta un loc de muncă” implică o perioadă de timp. De când ai început să cauţi, până îl gaseşti şi, apoi, până când îl obţii. Dacă îţi doreşti un job în străinătate, cauţi mai întâi o ţară care să ţi se potrivească. Cauţi apoi companii din domeniul dorit de tine care fac angajări. Cauţi numere de telefon şi adrese de e-mail, la care aştepţi să-ţi şi răspundă cineva. Cauţi informaţii despre tipul de acte de care ai nevoie. Aştepţi răspunsuri la candidaturile depuse şi să fii invitat la un interviu, în cazul fericit în care CV-ul tău a fost luat în calcul. Aştepţi răspunsul final, aştepţi momentul plecării şi pe cel al începerii muncii. Aştepţi să vezi dacă firma pentru care lucrezi este una serioasă şi îşi ţine promisiunile pe care ţi le-a făcut, pentru ca în momentul în care ai acceptat oferta nu ai avut pe nimeni lângă tine care să-ţi garanteze că pasul pe care îl faci este unul sigur şi nu te arunci în necunoscut.
 
Iar în tot acest timp în care cauţi şi aştepţi, consumi nervi şi energie. Pentru că trebuie să îţi faci un CV cât mai bun şi demn de luat în seamă. Pentru că trebuie să îţi pregăteşti dosarul de candidatură, iar actele nu sunt deloc puţine, cu atât mai mult cu cât ai ales un loc de muncă peste hotare. Pentru că o să ai de susţinut un interviu de angajare, pentru care trebuie să te pregăteşti. Pentru că şansele să fii refuzat sunt foarte mari, şi atunci va trebui să o iei de la capăt.
 
Şi nu în ultimul rând, cheltuieşti bani. Cheltuieşti în toate zilele în care cauţi un loc de muncă sau aştepţi să primeşti un răspuns. Cheltuieşti pentru pregătirea dosarului cu acte. Plăteşti facturi astronomice la telefon, ca urmare a convorbirilor internaţionale. Plătesti drumul până în ţara de destinaţie. Trebuie să plăteşti avansul şi garanţia aferente cazării.
 
Cu alte cuvinte, căutarea unui loc de muncă în străinătate implică de cele mai multe ori costuri la care probabil nu te-ai fi gândit sau nu le-ai luat în calcul.
 
Mulţi însă reuşesc să reducă la minimum volumul acestor cheltuieli şi să le transforme dintr-o pierdere într-o investiţie. Vorbim aici despre persoanele care apelează la agenţii de recrutare şi plasare a forţei de muncă pentru medierea unor job-uri în străinătate. Pentru că aleg să facă asta, îşi optimizează investiţia – căci  agenţia de recrutare îţi oferă garanţia job-ului primit şi astfel vorbim despre o investiţie ce aduce după sine satisfacţii profesionale şi materiale.
 
Totul începe cu alocarea unui consultant personal, care se va ocupa integral de tine şi de nevoile tale. Asta înseamnă din start economie de timp şi energie, căci consultantul îţi preia toate sarcinile: se asigură că CV-ul tău este optimizat – structurat şi completat astfel încât să devină atractiv. Apoi, consultantul în recrutare îţi oferă consiliere specializată în alegerea locului de muncă potrivit, adaptată în funcţie de calificarea şi dorinţele tale. Astfel, economiseşti şi banii pe care i-ai cheltui, de exemplu, dând telefoane peste telefoane.
 
Consultantul în recrutare te instruieşte de asemenea în privinţa modului în care trebuie să te prezinţi la interviul de angajare. Astfel, tu nu mai pierzi timp şi energie căutând sfaturi în stânga şi dreapta sau chiar bani, plătind pe cineva specializat care să facă asta.
 
În momentul în care eşti acceptat pentru postul dorit, consultantul în recrutare îţi oferă sprijin în completarea şi definitivarea dosarului de angajare şi îţi negociază contractul de muncă astfel încât să ai parte de maximum de beneficii, eliminând astfel riscul să pleci în necunoştinţă de cauză şi să ajungi la un angajator care are în vedere doar interesul său şi deloc pe al tău.În plus, îţi va identifica şi un loc de cazare la cele mai mici costuri de pe piaţă şi cât mai aproape de locul de muncă, economisindu-ţi astfel bani, timp şi energie pierdute cu căutarea şi plăţile în avans. Mai mult decât atât, agenţia de recrutare şi plasare a forţei de muncă se preocupă de transportul tău până în ţara de destinaţie, astfel încât tu să fii sigur că vei fi la locul stabilit în ziua şi la ora la care angajatorul are nevoie.
 
Înainte de plecare, recrutorul te consiliază cu privire la legislaţia muncii din ţara în care vei pleca, modul în care trebuie să te comporţi, drepturile şi obligaţiile pe care le ai. Iar odată ajuns la locul de muncă, poţi sta liniştit, căci agenţia de recrutare şi plasare a forţei de muncă îţi oferă sprijin şi consiliere şi post plasament.
 
Banca de Joburi şi Studenţie.ro îţi recomandă, aşadar, să apelezi la o agenţie de recrutare şi plasare de forţă de muncă atunci când îţi cauţi un job. Colaborarea cu acestea te ajută să ajungi acolo unde îţi doreşti în cel mai scurt timp posibil, în cele mai bune condiţii, cu minimum de efort si cheltuieli.
 
Urmareşte la fiecare două săptămâni seria noastră de articole despre locurile de muncă, recrutare şi piaţa forţei de muncă din ţară şi străinătate, pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii din domeniu şi pentru a prinde cele mai utile ponturi pentru un CV impecabil. Împreună construim cariera ta.