Ce calităţi cauta angajatorii şi ce trebuie să faci pentru a intra în atenţia lor?

Ce calitati cauta angajatorii la viitorii angajati si ce trebuie sa faci pentru a intra in atentia lor

Articol publicat pe: www.studentie.ro
Data publicarii: 14 Octombrie 2015

Au trecut deja câteva săptămâni de când ţi-ai depus CV-ul la mai multe companii pentru un loc de muncă şi încă nu te-a sunat nimeni înapoi. Eşti sigur că îndeplineşti toate condiţiile cerute, dar totuşi niciun angajator nu pare să te ia în considerare. Ai experienţă, calificare şi un istoric profesional bun. Cu toate acestea, telefonul se încăpăţânează să nu sune.
 
Dacă te regăseşti în acest scenariu, înseamnă că informaţiile de mai jos te vizează. Iată care sunt secretele din spatele acestui „refuz” al companiilor de a te invita la un interviu de angajare.
 
În primul rând, trebuie să ştii că angajatorii de top – fie ei români sau străini -  caută oameni serioşi, muncitori şi stabili, care să nu-şi schimbe job-ul odată la câteva luni. Şi tot la angajatorii de top, la fel ca şi tine, alte câteva sute sau poate chiar mii de persoane încearcă să obţină un job. Asta înseamnă tot atâtea CV-uri trimise care trebuie analizate. Departamentele de HR ale companiilor nu au la dispoziţie timpul necesar studierii tuturor candidaturilor, astfel că de multe ori CV-urile sunt citite pe diagonală, iar multe dintre informaţii se pierd. Pentru a evita astfel de situaţii şi pentru a se asigura că la interviu ajung cei care întrunesc cele mai multe dintre calităţile solicitate, companiile apelează la agenţii de recrutare şi plasare de forţă de muncă pentru procesul de preselecţie. Astfel, acestea au misiunea de a se asigura că fiecare CV primit are parte de toate atenţia necesară, astfel încât niciun profil bun să nu scape procesului de selecţie.
 
Asta cu atât mai mult cu cât majoritatea posturilor oferite necesită experienţă şi calificare. Şi numai dintr-o examinare foarte atentă a CV-ului şi un preinterviu, un consultant în recrutare îşi poate da seama dacă aplicantul este cu adevărat potrivit pentru postul în cauză şi unde se situează în comparaţie cu restul candidaţilor. Dacă este cu adevărat în top, profilul persoanei în cauză este înaintat către compania angajatoare.
 
O alta situatie demna de luat in calcul este aceea in care companiile scot la concurs un numar mare de posturi, pentru care primesc foarte multe candidaturi. Astfel, pentru a evita goana printre CV-uri şi pentru a se asigura că la ei ajung doar cele mai bune profiluri, angajatorii apelează la agenţiile de recrutare şi plasare de forţă de muncă. Mai ales că în bazele de date ale acestora se pot găsi şi persoane care poate nu au candidat pentru postul în cauză, dar profilul lor se potriveşte cu cel căutat şi atunci şansele de ocupare a posturilor cu candidaţi de calitate cresc exponenţial.
 
Toţi angajatorii străini, fără excepţie, dar şi mulţi dintre cei români caută persoane care să vorbească cel puţin la nivel conversaţional o limbă străină (în cele mai multe cazuri, engleza). Iar acest lucru poate fi dovedit cel mai bine printr-un preinterviu, sarcină care cade tot pe umerii agenţiilor de recrutare şi plasare de forţă de muncă. Consultanţii în recrutare se conving astfel că în faţa angajatorilor ajung doar persoanele care îndeplinesc criteriile solicitate, cei din urmă câştigând astfel timp.
 
Mai mult decât atât, prin apelarea la o agenţie de recrutare şi plasare de forţă de muncă, companiile îşi asigură un flux constant de personal. Acestea nu numai că garantează că respectivul candidat îndeplineşte toate cerinţele impuse de postul respectiv, dar în eventualitatea în care acesta decide să renunţe la job, atunci agenţia îl înlocuieşte rapid, ceea ce înseamnă eficienţă pentru angajatori.
 
Cu alte cuvinte, companiile care se respectă preferă să-şi externalizeze serviciile pentru că primesc de la agenţiile de recrutare şi plasare de forţă de muncă un numar mare de candidaţi de calitate într-un timp scurt, precum şi garanţia că persoanele recomandate sunt cele mai bune opţiuni de pe piaţa forţei de muncă la momentul respectiv.
 
Banca de Joburi şi Studenţie.ro îţi recomandă, aşadar, să apelezi la o agenţie de recrutare şi plasare de forţă de muncă atunci când îţi cauţi un job. Colaborarea cu acestea te ajută să ajungi acolo unde îţi doreşti în cel mai scurt timp posibil şi în cele mai bune condiţii. La polul opus, candidarea pe cont propriu implică riscuri dintre cele mai multe, de la ignorarea completă a candidaturii până la obţinerea unui contract mai degrabă avatajos pentru angajator decât pentru angajaţi sau într-o companie orientată mai mult spre câştigul propriu decât una care activează şi în beneficiul angajaţilor.
 
Urmareşte la fiecare două săptămâni seria noastră de articole despre locurile de muncă, recrutare şi piaţa forţei de muncă din ţară şi străinătate, pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii din domeniu şi pentru a prinde cele mai utile ponturi pentru un CV impecabil. Împreună construim cariera ta.