Beneficiile pe care le ai daca pleci la munca in strainatate printr-o agentie de recrutare serioasa

Beneficii daca pleci la munca cu o agentie serioasa

Articol publicat pe: www.studentie.ro
Data publicarii: 16 Septembrie 2015
 
Economie de timp, bani si siguranta unui job bun! Asta au primit Bogdan si Alina Popa, o tanara familie din Brasov care s-a hotarat sa plece la munca in strainatate prin intermediul unei agentii de recrutare si plasare a fortei de munca.
 
Decizia a venit dupa ce tinerii, ambii in pragul varstei de 30 de ani, au decis sa-si construiasca un viitor mai bun peste hotare. Au ales ca tara de destinatie Anglia, caci amandoi vorbeau binisor engleza si s-au gandit ca astfel le va fi mai usor sa se descurce. Bogdan cochetase cu ospataria in tara, iar sotia lui era asistenta medicala.  Astfel, cu experienta lor, erau convinsi ca nu aveau cum sa dea gres.
 
Asa ca au inceput sa se intereseze de agentii de recrutare cu traditie. Stiau ca numai asa au sanse sa prinda repede, sigur si usor job-uri bune – pe cont propriu ar fi fost prea riscant, iar cu o agentie obscura – desi poate mai ieftina – ar fi avut sanse mari sa ramana si fara banii platiti pe taxe, si fara job-uri.
 
Dintre multitudinea de agentii gasite, si-au concentrat atentia asupra unei care avea job-uri disponibile in ambele domenii si, mai mult decat atat, Recrutorii puteau face aranjamentele astfel incat cei doi sa poata pleca impreuna si sa lucreze in acelasi oras.
 
Dupa un scurt interviu telefonic, in care Recrutorul a fost interesat sa afle back-ground-ul profesional al celor doi, dar si sa le testeze nivelul de limba engleza, tanara pereche a fost invitata la sediul companiei, pentru continuarea discutiilor. Erau fericiti, caci tocmai aflasera ca s-au nimerit in perioada unei promotii si nu trebuie sa plateasca tarife de inscriere pentru niciunul dintre programele de care erau interesati. Aveau nevoie de bani doar pentru biletele de avion si sa aiba la ei, de cheltuiala. Instantaneu au primit pe adresele de e-mail si descrierea completa a programelor pentru care optasera. Au aflat astfel numarul de ore si de zile pe care urmau sa le lucreze, venitul minim garantat, tipul de contract pe care urmau sa il semneze, numarul de zile de concediu, faptul ca aveau amandoi cazarea si masa asigurate, procedura privind plata taxelor catre stat si multe alte informatii utile, in baza carora puteau sa ia o decizie in deplina cunostinta de cauza.
 
Si-au luat actele de identitate si CV-urile, pe care oricum le trimisesera in prealabil si pe mail Recrutorului, iar a doua zi, la ora stabilita erau la sediul agentiei. Inca de cand au intrat pe usa, au simtit un aer profesionist: Recrutorii vorbeau de zor la telefon cu alti candidati, la intrare i-a intampinat un totem plin cu pliante de prezentare a agentiei de recrutare si a multitudinii de oferte de munca pe care aceasta le punea la dispozitie. De asemnea, pe un perete, la vedere, era asezat afisul autoritatilor potrivit caruia angajatii agentiei sunt obligati sa emita bon fiscal pentru orice incasare pe care o fac.
 
Odata ajunsi fata in fata cu Recrutorul, prima recomandare pe care au primit-o a fost sa-si completeze CV-urile cu mai multe informatii: Recrutorul i-a ajutat sa treaca absolut toata experienta profesionala pe care o aveau – toate locurile de munca pe care le avusesera de-a lungul timpului, caci ei le trecusera doar pe ultimele si astfel ar fi putut lasa impresia ca sunt noi pe piata muncii; sa precizeze calitatile pe care le au si asteptarile de la noile cariere, dar si concesiile pe care sunt dispusi sa le faca. Astfel, CV-urile lor deveneau mult mai atragatoare pentru angajatori, care puteau sa-si faca o idee clara despre viitorii lor colaboratori.
 
Aveau insa o problema: desi se descurcau in engleza, niciunul nu vorbea suficient de bine astfel incat sa poata obtine job-urile pe care si le doreau. Astfel ca, in loc sa le promita marea cu sarea, consultantul in recrutare le-a recomandat sa urmeze intai cateva cursuri, iar abia apoi sa plece. Aveau astfel sanse mai mari de acceptare, mai ales ca isi doreau sa lucreze in acelasi oras si sa fie astfel impreuna.
 
Au aflat apoi informatii despre legislatia muncii din Anglia. Cel mai important – odata ajunsi acolo, trebuie sa aplice la autoritatile nationale pentru acordarea NINO – National Insurance Number – in baza caruia sa isi poata plati contributiile catre stat. Companiile pentru care vor lucra ii vor ajuta insa sa faca acest lucru. De asemenea, avand in vedere ca deja are experienta in domeniu, Alina poate sa obtina usor si un PIN Number – echivalentul unui certificat care ii recunoaste calificarea obtinuta in tara si in baza caruia va obtine un venit superior fata de cel alocat Asistentilor medicali nerecunoscuti in Marea Britanie.
 
A venit apoi vorba de cazare: desi fiecare o avea asigurata individual, cei doi si-ar fi dorit totusi sa poata locui impreuna, desi erau constienti ca asta ii va costa. Recrutorul le-a dat si de aceasta data o veste buna: agentia ii poate pune in legatura cu un broker imobiliar, care le va gasi cazare buna, repede si mai ieftin decat in mod normal.
 
Toate detaliile fiind stabilite, au semnat apoi contractele de mediere cu agentia. Acestea aveau antetul si datele de indetificare juridica a companiei si contineau anexe cu toate detaliile job-urilor pe care urmau sa le obtina.
 
Cateva zile mai tarziu, a sunat telefonul: agentia le gasise job-urile mult dorite. Fusesera deja preselectati de companii, iar urmatorul si ultimul hop de trecut erau interviurile cu acestea. Recrutorul le-a explicat pas cu pas cum se va sustine interviul, cam care ar putea fi intrebarile, care ar fi cele mai potrivite raspunsuri si cum sa se imbrace astfel incat sa nu lase o impresie gresita. Interviurile aveau sa aiba loc pe Skype, doua zile mai tarziu, si nu erau programate sa dureze mai mult de 30-45 de minute fiecare.
 
Emotionati dar increzatori in fortele proprii si bine pregatiti de recrutor, Bogdan si Alina au depasit cu bine si faza interviurilor. Astfel ca au semnat contractele cu noii sefi si s-au apucat de impachetat, caci in scurt timp aveau sa plece spre noua lor viata. Au trecut din nou pe la agentie, pentru ultimele detalii: si-au platit biletele de avion, pe care agentia le negociase deja in prealabil. In schimbul banilor au primit factura si bon fiscal. Au aflat ca vor fi preluati de la aeroport, fiecare de propriul angajator, si dusi catre locurile provizorii de cazare de la fiecare companie, urmand ca ulterior sa intre in contact cu broker-ul imobiliar ce avea sa le gaseasca un loc de cazare comun. Inainte sa plece, Recrutorul le-a spus ca, in cazul in care intampina vreo problema, sa nu ezite sa contacteze Agentia, caci cei de aici vor face tot posibilul sa rezolve problema astfel incat sa fie bine pentru toata lumea.
 
Extrem de incantati de serviciile primite, emotionati si optimisti, Bogdan si Alina s-au urcat in avion.
 
Doua saptamani mai tarziu, Recrutorul care s-a ocupat de ei primea urmatorul mail: „Am ajuns bine si suntem extrem de fericiti. Eu deja am facut o gramada de bani din bacsisuri, iar sotia mea e topita dupa unul dintre pacienti, caruia ii citeste in fiecare seara din jurnalul pe care omul l-a tinut in tinerete. Zilele trecute am reusit sa ne si mutam impreuna, de abia ce am terminat cu instalatul. E drept, nu mai suntem atat de aproape de locurile de munca, dar autobuzele circula foarte bine aici si ajungem destul de repede. Va multumim din suflet pentru tot (mai ales ca ne-ati pus sa invatam limba, ne e de mare ajutor) si nu vom ezita sa va recomandam tutoror, ori de cate ori vom avea ocazia!
 
Recomandarea noastra
Fii cu mare bagare de seama atunci cand iti alegi agentia prin intermediul careia sa pleci la munca in strainatate. Banca de Joburi si Studentie.ro iti recomanda sa ai ca si criterii experienta agentiei, cantitatea si calitatea informatiilor furnizate, sinceritatea Recrutorilor si, mai ales, documentele care ti se pun in fata, pentru semnat: sa fie corecte, complete si sa nu lase loc de interpretari sau intrebari. Astfel, ai garantia unui loc de munca legal, al unui venit minim garantat si a unor conditii de trai decente. Pentru ca singura ta grija sa fie doar activitatea de la serviciu, si nimic altceva.
 
Urmareste la fiecare doua saptamani seria noastra de articole despre locurile de munca, recrutare si piata fortei de munca din tara si strainatate, pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii din domeniu si pentru a prinde cele mai utile ponturi pentru un CV impecabil. Construim cariera ta, impreuna!