De pe ce post poti sa incepi munca in strainatate si cat de repede poti avansa?
Articol publicat pe: Studentie.ro
Data publicarii: 09.12.2015
Cu siguranta ti s-a intamplat cel putin o data sa faci un pas in spate in momentul in care ai primit o oferta de munca pe care ai considerat-o sub nivelul experientei acumulate, fie ca aceasta a venit din tara sau de la o companie din strainatate.
Ne-am propus sa iti explicam ce ratezi atunci cand dai cu piciorul unei astfel de oferte: in primul rand bani, apoi ocazia de a evolua profesional, sansa de a-ti schimba viata si, de ce nu, posibilitatea unui viitor intr-o alta tara.
Oricat de calificat ai fi si oricat de multa experienta ai avea intr-un domeniu niciun patron nu iti poate promite inca de la inceput toate avantajele pe care ti le doresti. Oamenii sunt precauti. Vor sa te cunoasca mai bine, sa vada daca intr-adevar esti profesionistul de care au nevoie, daca faci fata tuturor cerintelor si te adaptezi repede si usor postului. Dealtfel, acesta este si motivul pentru care au aparut perioadele de proba (care dureaza de regula 3 luni). Practic, oricat de complex ar fi interviul de angajare, nu poti sa cunosti cu adevarat un om pana cand nu il vezi cum se comporta pe teren. Pentru ca degeaba esti un bun profesionist, daca nu intrunesti si niste calitati umane: integritate, decenta sau spirit de echipa. Niciun angajator nu-si doreste oameni nervosi, agitati, care se comporta sau vorbesc urat cu cei din jur, care nu au o atitudine civilizata si in viata de dupa serviciu, astfel incat sa nu existe riscul de a pata in vreun fel imaginea companiei. Toate aceste lucruri pot fi probate doar printr-o perioada de proba la locul de munca.
In al doilea rand angajatorii vor sa te testeze, sa vada cu cine au de-a face. Poate descopera in tine calitati de manager care trebuie doar slefuite ori, din contra, poate pur si simplu nu ai acumulat inca toate abilitatile necesare pentru a trece de nivelul de executant. Fiecare firma are propriul mod de lucru, propriile principii, propriul stil de actiune. In plus, este greu de crezut ca un manger care vine dintr-o companie mica, unde a avut in subordine doar 2-3 oameni, poate face fata pe acelasi post intr-o multinationala unde numarul subordonatilor poate fi de ordinul zecilor sau chiar sutelor. In astfel de cazuri nu sunt suficiente doar calitatile personale si experienta, ci este nevoie ca acel angajat sa cunoasca mai intai foarte bine compania, domeniul de activitate si oamenii care lucreaza acolo. Iar aceste lucruri pot fi posibile doar interactionand in mod direct cu toate acestea de pe un post de executie. Daca nu ai calitati de manager si mai ales o buna viziune de ansamblu asupra intregului sistem nu vei fi niciodata un bun lider. E ca si cum ti-ai dori sa fii profesor, dar nu cunosti deloc psihologia copiilor, nu stii cum sa-i abordezi si sa-i faci sa te asculte si sa te urmeze.
Iti recomandam sa privesti orice oferta ca pe o oportunitate de a invata si experimenta. Fii fericit ca nu ti se cere inca de la inceput sa iei decizii majore si ca ti se acorda ocazia de a te acomoda cu noua lume in care intri. De exemplu, daca o agentie de recrutare iti transmite ca ai fost selectat pentru un post de Manipulant marfa intr-un depozit din Anglia, desi tu crezi ca poti mai mult de atat, nu mai sta pe ganduri si accept-o. Priveste aceasta oferta ca pe o ocazie de a-ti perfectiona nivelul de limba engleza, de a te obisnui cu modul de viata si sistemul de lucru britanic, de a te pune la punct cu aspectele interne ale companiei pentru care vei lucra. Astfel iti va fi mult mai usor sa vii cu propuneri de imbunatatire a activitatii si, implicit, de crestere a performantei. Iar de aici pana la o promovare nu mai este decat un singur pas. Daca ea vine peste o luna sau peste un an, depinde numai de tine si de interesul pe care ti-l dai pentru a putea fi remarcat. Insa cu siguranta va veni pentru ca in strainatate persoanele valoroase nu raman niciodata blocate pe un post pentru care sunt supracalificate. Companiile isi doresc tot timpul oameni talentati si pasionati, asadar este ocazia perfecta pentru tine de a te face remarcat. Nu o data s-a intamplat ca pe programul de Depozite in Anglia, de exemplu, gestionat de Banca de Joburi, un Manipulant de marfa sa devina Sef de departament sau sa fie promovat la departamentul Tehnic sau Logistic. Sunt oameni care si-au dorit si au putut mai mult, alegand sa lupte pentru visele lor in loc sa se resemneze sau sa renunte la sansa care le-a fost oferita. Astfel ca in doar cateva luni a reusit sa isi creasca veniturile considerabil (ajungand sa castige si de 6 ori mai mult decat in Romania) si sa puna bazele unei cariere sigure si infloritoare.
In plus, gandeste-te ca pentru multi angajatori straini tu ai deja un minus: esti roman. Din pacate, multi conationali de-ai nostri au lasat in urma lor in Occident fapte cu care nu ne putem mandri, asadar strainii pornesc de multe ori la drum cu idei preconcepute in privinta noastra. Astfel, desi nu recunosc, nu toate companiile sunt deschise spre angajarea romanilor direct pe posturi de conducere. Chiar isi doresc sa-i cunoasca foarte bine inainte de a ii insarcina cu responsabilitati ce ar putea afecta in mod direct si grav compania.
Banca de Joburi si Studentie.ro iti recomanda asadar sa profiti de sansele care ti se acorda in viata si sa nu ratezi oportunitati doar mergand pe principiul ca „sunt prea bun pentru oferta asta”. Sunt trenuri care nu opresc de prea multe ori intr-o singura gara si atunci ar fi bine sa fii pe faza ca sa le prinzi.
Urmareste la fiecare doua saptamani seria noastra de articole despre locurile de munca, recrutare si piata fortei de munca din tara si strainatate, pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii din domeniu si pentru a prinde cele mai utile ponturi care sa te ajute sa obtii job-ul pe care ti-l doresti. Impreuna construim cariera ta!