De ce vei avea nevoie de o agentie de recrutare si dupa 2014, anul in care vor fi ridicate restrictiile de munca din Uniunea Europeana pentru romani?Articol publicat pe: www.bzi.ro
Data publicarii: 29 Noiembrie 2013

Avand in vedere situatia economico-financiara din ce in ce mai dificila din tara - salariile mici, lipsa locurilor de munca, cresterea gradului de somaj - multi romani aleg la ora actuala sa plece la munca in strainatate. Din pacate, majoritatea dintre acestia se decid sa apeleze la diferite cunostinte, rude sau prieteni pentru a-i ajuta sa plece la munca in afara granitelor tarii, solutie nu tocmai potrivita pentru ca acestia nu au experienta necesara pentru a le trasa un parcurs profesional, asa cum poate face o agentie de recrutare. De fapt, adoptand astfel de metode alternative si sarind peste ajutorul oferit de o agentie de recrutare, candidatii cad de multe ori in capcana intrucat intampina o serie de dificultati pentru a pleca rapid si legal la munca in afara granitelor tarii.

Printre barierele intalnite in drumul spre obtinerea jobului dorit in strainatate se numara si restrictiile impuse de unele tari din Uniunea Europeana pentru romani. Multi cunosc faptul ca accesul pe piata muncii se face mai greu in anumite tari, ca nu toata lumea are aceleasi drepturi de munca precum cetatenii respectivelor state, dar nu stiu exact de unde provine acest impediment. Aceste bariere au fost impuse deoarece Romania si Bulgaria au fost printre ultimele tari care au aderat la U.E. in anul 2007. Restrictiile existente pentru romani si bulgari au fost impuse in Anglia, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Austria, Malta si Franta si vor ramane in vigoare pana la data de 1 ianuarie 2014.

Restrictiile se aplica sau se ridica in functie de situatia pietei muncii din tara respectiva pentru a nu crea dezechilibre economice sau sociale. De aceea, ele difera de la un stat la altul. Chiar si in interiorul unui stat difera de la un domeniu la altul, drept pentru care anumite meserii sunt mai accesibile decat altele.

Marele dezavantaj al impunerii restrictiilor in munca pentru romani este dificultatea obtinerii unui permis de lucru, chiar daca respectivul candidat aflat in cautarea unui loc de munca este acceptat si chiar semneaza contractul de munca cu un angajator din respectiva tara. Deocamdata sunt multe legi, proceduri si conditii care trebuie cunoscute si indeplinite cu strictete pentru a ajunge sa muncesti legal in tarile cu restrictii pentru romani, fiind nevoie de un permis de munca ce se obtine foarte greu pe cont propriu. Cel mai trist lucru este ca angajatorii nu isi permit sa astepte un candidat care trebuie sa obtina un permis de lucru, care de regula dureaza intre 1 si 6 luni de zile. Extrem de putini angajatori isi permit o astfel de asteptare care se poate finaliza chiar cu nedobandirea acelui permis de lucru, astfel incat postul respectiv risca sa ramana neocupat.

Totusi, chiar si in aceste conditii, multe persoane si-au asumat un risc si au ales sa plece pe cont propriu pentru a-si gasi un job in tarile cu restrictii. Din pacate multi dintre acestia au inteles gresit legislatia muncii, sistemele si schemele de munca din tara unde au dorit sa lucreze, punandu-le in aplicare in mod defectuos sau "dupa ureche". Acest lucru a dus la ingreunarea procesului obtinerii unui permis de munca sau, mai rau, la refuzul dreptului de munca in tara respectiva, ceea ce a dus la bani cheltuiti, timp pierdut, mult efort depus, resurse ce ar fi putut fi economisite daca se apela la o agentie de recrutare care stie cum sa abordeze aceasta problema si care este in masura sa ofere solutiile potrivite.

Odata cu ridicarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari la inceputul anului 2014 o parte din bariere vor fi anulate, lucru ce va constitui un mare avantaj pentru romani intrucat acestia vor avea drept de munca si egalitate in drepturi cu ceilalti cetateni U.E. Totodata, aceasta liberalizare a pietei muncii pentru romani si bulgari va duce la cresterea numarului de emigranti in tarile cunoscute drept restrictive pana in prezent, o avalansa de cereri pentru o serie de posturi, deci o concurenta si mai mare cu alti romani sau bulgari. Concurenta foarte mare pe posturi care se va declansa poate fi contracarata prin apelarea la serviciile agentiilor de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate, in conditiile in care candidatii acestor agentii sunt luati cu prioritate in fata altor candidati de catre angajatorii care recruteaza prin intermediul acestora.
Astfel, agentiile vor oferi un avantaj enorm celor care aleg sa isi caute un loc de munca in strainatate prin intermediul acestora deoarece au capacitatea de a echilibra situatia si consecintele ce vor decurge din concurenta foarte mare creata de numarul mare de candidati pe putinele locuri disponibile. Aceasta capacitate rezulta din increderea pe care angajatorii o ofera agentiilor de recrutare cu ajutorul carora acestia recruteaza si selecteaza candidati de calitate pentru posturile lor vacante. Cei mai multi angajatori isi descentralizeaza serviciile de recrutare si selectie de personal catre agentiile de recrutare care sunt specializate in furnizarea acestor servicii la un nivel inalt de calitate.

Va puteti intreba care va mai fi rolul unei agentii de recrutare in conditiile ridicarii restrictiilor de pe piata muncii? Este simplu. In Romania, la ora actuala, nu exista astfel de restrictii, dar cei care isi doresc sa se angajeze gasesc foarte greu un loc de munca. Asta se intampla pentru ca numarul de posturi este mic, numarul persoanelor aflate in cautarea unui job este foarte mare, iar candidatii nu sunt reprezentati de un organism care sa-i promoveze si sa-i recomande in fata companiei angajatoare. Acelasi lucru se va intampla si in Marea Britanie sau in celelalte tari care vor ridica barierele pe piata muncii. Toti se vor ingramadi sa prinda un job potrivit profilului lor, dar fara un rezultat imediat. Aici intervine agentia de recrutare specializata care faciliteaza accesul pe piata muncii si obtinerea unui loc de munca pentru ca are forta, experienta, cunostinte si resursele necesare.

Indiferent de contextul in care o persoana se va decide sa isi gaseasca un job in strainatate, deci si dupa 2014, agentiile de recrutare isi vor dovedi utilitatea in momentul in care se va apela la acestea, ele fiind cele mai in masura pentru a usura procesul integrarii romanilor pe piata muncii europene. Agentiile isi vor confirma eficienta mai ales dupa 2014, cand piata va fi suprasaturata, iar companiile angajatoare vor fi asaltate de un numar mare de cereri, candidatilor le va fi si mai greu sa obtina un job daca nu au in spate o agentie puternica care sa-i reprezinte.

Cei care vor cere ajutorul unei agentii, chiar si in conditiile ridicarii restrictiilor, vor beneficia de un plasament rapid, sigur si legal la munca in strainatate. Toate acestea s-ar traduce prin urmatoarele avantaje universal valabile ale unei agentii de recrutare specializata si care ofera servicii de calitate:

1. Depasirea barierelor concurentiale. Concurenta pentru anumite posturi va creste dupa ce se vor elimina in totalitate restrictiile, iar o persoana care se prezinta in fata unui angajator prin intermediul unei agentii are exclusivitate si intaietate in fata celor care isi depun singuri la angajatori dosarul de candidatura pentru obtinerea unui loc de munca.

2. Depasirea barierelor mentale. Din cauza mentalitatii pe care multi dintre angajatorii straini o au fata de romani, acestia ii ocolesc pe cei care aleg sa apeleze direct la ei. Insa, candidatii care vin printr-o agentie de recrutare sunt testati anterior si supusi unor filtre cu criterii bine delimitate, prezentand astfel o garantie in plus in fata angajatorului.

3. Avantajul consilierii si orientarii in cariera. Chiar daca barierele au fost ridicate, existand o multitudine de joburi spre care candidatii se pot orienta, multi dintre acestia au nevoie de o consiliere in cariera, pentru a-si da seama ce anume li se potriveste mai bine. Agentia de recrutare promoveaza fiecare candidat in parte, ii ofera consilierea si orientarea de care are nevoie, ii acorda sugestii pe tot parcursul procesului de selectie si ii traseaza un plan de cariera care sa il multumeasca.

4. Avantajul medierii unui contract de munca. Serviciul cel mai important furnizat de o agentie de recrutare este reprezentat de medierea contractelor de munca. Toate contractele pe care le mediaza o agentie au o baza legala, iar candidatii au avantajul unei plecari rapide si sigure pe jobul dorit.

5. Avantajul monitorizarii si al asistentei. Nu in ultimul rand, o agentie de recrutare profesionista monitorizeaza candidatii ajunsi la locul de munca si ofera asistenta continua, in timp real, pentru orice problema ivita, chiar si dupa plasarea lor in cadrul companiei angajatoare.

Mesajul Banca de Joburi
Banca de Joburi, agentie cu 13 ani de expertiza in domeniul recrutarii si plasarii fortei de munca in strainatate, recomanda apelarea la o agentie de recrutare specializata care va poate facilita accesul pe piata muncii chiar si in conditiile ridicarii restrictiilor dupa 2014. Avand in vedere ca procesul angajarii este destul de minutios, ca nicaieri nu este usor sa obtii locul de munca dorit, fiecare dorindu-si un job bun, si ca este important sa indeplinesti anumite conditii pentru a-ti mari sansele de a fi plasat pe un post bun, agentia de recrutare este cea mai potrivita solutie, chiar si intr-un mediu non-restrictiv cum va fi cel dupa 2014.

Acest articol face parte din seria initiata de Banca de Joburi in colaborare cu bzi.ro pe tema recrutarii si plasarii fortei de munca in strainatate. Urmariti-ne pentru a fi la curent cu ultimele noutati din acest domeniu.

Despre Banca de Joburi
Banca de Joburi este o agentie de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate cu sediul in orasul Brasov, Romania si cu o vechime de 13 ani, care dispune de o paleta larga de oferte de munca. Pe langa medierea de joburi in strainatate, compania noastra ofera consultanta, orientare in cariera, pregatirea tuturor formelor legale pentru obtinerea permiselor de lucru in tarile cu restrictii si monitorizeaza candidatii pe intreaga durata a contractelor, oferind un serviciu de asistenta continua. De asemenea, dispunem de programe atragatoare de munca in tari de mare interes pentru romani, dar in care accesul pe piata muncii se face dificil datorita restrictiilor impuse (Anglia, Germania, Italia). Fiind una din cele mai active si longevive agentii de recrutare si ocupare a fortei de munca din Romania, Banca de Joburi este dedicata crearii constante de noi oportunitati legale de angajare in strainatate.