Cum sa-ti optimizezi CV-ul astfel incat sa ai sanse maxime de a fi chemat la interviuri de angajare

Cum optimizezi CVul ca sa iti cresti sansele sa fi chemat la interviul de angajare

Articol publicat pe: www.studentie.ro
Data publicarii: 30 Septembrie 2015

Ai candidat pentru cateva zeci de job-uri disponibile si totusi nu ai fost contactat, desi esti convins ca ti se potriveau manusa? Te-ai inscris in baza de date a unor agentii de recrutare si plasare a fortei de munca si nu ai primit inca nicio oferta, desi ai experienta ca angajat? Specialistii in recrutare pot face multe pentru tine, insa nimeni nu stie mai bine ca tine toate experienta, calificarile si pregatirea pe care le ai, asadar primul punct asupra caruia ar trebui sa-ti indrepti atentia este CV-ul.
 
Acolo sunt toate informatiile relevante despre tine. Oricat de placut esti ca om, oricat de calificat si oricat de pregatit te consideri - trebuie sa tii minte ca pe birourile lor a ajuns doar o pagina de continut si nimic mai mult. Nimeni nu te vede, nimeni nu te aude. Iar daca aceacoala de hartie nu reuseste sa transmita tot ceea ce esti, ca om si ca profesionist, atunci angajarea este pierduta din start. Mai ales ca pentru un loc de munca pot candida sute sau chiar mii de oameni, fiecare in competitie cu celalalt in cautarea job-ului perfect. Iar la o concurenta atat de mare, CV-urile incomplete sau incorecte nu sunt suficient de competitive si se pierd in marea masa.
 
In aceeasi masura insa, Consultantul de recrutare al unei agentii de ocupare a fortei de munca te poate ajuta sa-ti optimizezi CV-ul astfel incat sa devina usor de promovat si sa te poate aduce repede in atentia companiilor. Are nevoie insa de o mana de ajutor si din partea ta, asa ca iata cateva reguli de baza ce trebuie respectate in redactarea unui CV corect si complet, in momentul in care te prezinti in fata unui Consultant de recrutare.
 
Nu copia CV-uri de pe internet! Poti respecta structura exemplelor pozitive pe care le intalnesti in masura in care consideri ca ti se potriveste, dar nu copia si continutul. Trebuie sa fii sincer, cacimai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, neadevarurile vor fi descoperite si risti sa iti pierzi locul de munca.
 
1.     CV-ul trebuie sa fie complet. Consultantul in recrutare are nevoie sa stie experienta ta si realizarile de la fostul loc de munca, fie ca tu le consideri relevante sau nu. Un profesionist isi poate da seama din sarcinile pe care cineva le-a indeplinit in trecut daca are de-a face cu un om ambitios, serios si muncitor. In plus, isi poate da seama mai repede si mai usor pe ce posturi te potrivesti si iti poate recomanda noi posturi.
 
2.     Specifica obiectivele pe care vrei sa le indeplinesti la noul loc de munca – sa te dezvolti profesional, sa inveti lucruri noi, sa te specializezi, etc. Angajatorii vor sa vada ca oamenii vin la serviciu pentru mai mult decat un fluturas de salariu si cauta angajati care vor sa evolueze. Consultantii in recrutare stiu asta si te vor indruma pas cu pas, astfel incat sa iti creezi profilul unui angajat de succes.
 
3.     Foloseste o fotografie adecvata! Tine minte ca totusi candidezi pentru un loc de munca, iar fotografia trebuie sa transmita exact acest lucru. Foloseste o fotografie prim-plan sau pana la mijloc, in care esti imbracat normal – nici prea lejer, nici prea sobru, intr-un cadru si pe un fundal neutre si cu un zambet larg. Nu ezita sa soliciti sprijinul Consultantului in recrutare daca nu esti sigur ca fotografia aleasa de tine este cea mai potrivita.
 
4.     Fii deschis si accepta alternativele. Nu bifa un singur domeniu/ functie, dar nici pe toate. Gandeste-te ce ti-ar placea sa faci sau la ce crezi ca te-ai pricepe cel mai bine si alege 3, maxim 5 domenii/ pozitii. Nu-ti face griji daca nu ai calificare pentru posturile mentionate, caci majoritatea companiilor ofera angajatilor training-uri de specialitate. Trebuie doar sa iti intrebi Consultantul in recrutare despre acest lucru, iar el/ ea va sti ce sa te sfatuiasca.
 
5.     CV-ul trebuie sa fie usor de citit, fara greseli gramaticale si/ sau de redactare. Foloseste exprimari clare, scurte si concise. Consultantul in recrutare va pune apoi aceste informatii intr-un contex care sa iti fie favorabil.
 
Mai multe sfaturi, secrete si detalii pentru intocmirea unui CV care sa te duca mai aproape de job-ul dorit poti afla de la Consultantii in recrutare ai agentiei de ocupare si plasare a fortei de munca care iti gestioneaza profilul.
 
Si nu uita: CV-ul este cartea ta de vizita si temelia pe care se construieste viitorul tau.
 
Un CV bun iti creste sansele de a fi chemat la interviu, insa nu iti garanteaza nici pe de parte ca vei fi si angajat. Pentru asta mai trebuie sa stii cum sa te prezinti la interviu, cum sa raspunzi la intrebari, ce fel de oameni cauta angajatorul, ce asteptari are si implicit ce vrea sa auda de la tine. Mai mult decat atat, in cazul in care optezi pentru un loc de munca in afara tarii, este vital sa stii cadrul legal din tara de destinatie, procedurile si pasii pe care ii ai de urmat. De aceea este recomandat sa apelezi la serviciile unei agentii de recrutare si plasare de forta de munca atunci cand iti cauti un job. Pentru ca sunt multe aspecte pe care tu nu le iei in calcul, dar care fac diferenta intre candidati, si numai o agentie de recrutare si plasare a fortei de munca profesionista te poate ajuta sa iesi din rand.
 
Banca de Joburi si Studentie.ro iti recomanda sa ii dai Consultantului in recrutare cat mai multe detalii despre tine, ca sa iti poate identifica punctele slabe si greselile si sa ti le corecteze. Va putea astfel sa iti creeze un profil profesional interesant, si care sa te reprezinte.
Urmareste la fiecare doua saptamani seria noastra de articole despre locurile de munca, recrutare si piata fortei de munca din tara si strainatate, pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii din domeniu si pentru a prinde cele mai utile ponturi pentru un CV impecabil. Impreuna construim cariera ta.