5 bariere intampinate de romanii care se decid sa plece singuri la munca in strainatate

Articol publicat pe: www.Finantistii.ro
Data publicarii: 30 Oct 2013


5 BARIERE INTAMPINATE DE ROMANII CARE SE DECID SA PLECE SINGURI LA MUNCA IN STRAINATATE
 
Fie ca tocmai au absolvit facultatea, fie ca au ramas fara un job sau pur si simplu isi doresc o schimbare si sunt in cautarea unui nou loc de munca, romanii se îndreapta din ce in ce mai des catre tarile situate in Uniunea Europeana si nu numai. Obtinerea unui loc de munca in strainatate a devenit un obicei destul de intalnit in ultimii zece ani. Unul dintre marile avantaje ale aderarii la Uniunea Europeana a fost acela ca, de la 1 ianuarie 2007, romanii au posibilitatea sa isi caute joburi in orice stat membru U.E., drept pentru care multi s-au orientat in aceasta directie. Totusi, cautarea si obtinerea unui loc de munca in afara granitelor tarii nu sunt atat de usoare precum par la prima vedere, mai ales ca pana la 1 ianuarie 2014 o serie de tari din U.E. impun restrictii pentru muncitorii romani. Pe langa aceste restrictii exista si alte bariere pe care le pot intâmpina cei interesati de a pleca pe cont propriu sa lucreze in strainatate.
Banca de Joburi, agentie de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate cu expertiza de 13 ani in acest domeniu de activitate, vine in intampinarea candidatilor identificand cele mai intalnite bariere de care romanii se lovesc atunci cand aleg sa plece singuri la munca in strainatate. Acestea sunt detaliate mai jos impreuna cu modul prin care pot fi depasite daca se apeleaza la o agentie de recrutare specializata.
 
1. Restrictiile impuse de anumite state membre ale Uniunii Europene si lipsa actelor legale de angajare
Dintre cele 26 de tari membre U.E., la ora actuala 9 dintre ele inca mentin restrictii de acces pe piata muncii pentru angajatii romani. Este vorba de Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania. Toate aceste restrictii au un caracter temporar. Din 2007 pana in prezent ele au fost partial ridicate, iar pana la finalul anului 2013 vor fi eliminate in totalitate. Restrictiile se aplica sau se ridica in functie de situatia pietei muncii din tara respectiva pentru a nu crea dezechilibre economice sau sociale. De aceea, ele difera de la un stat la altul. Chiar si in interiorul unui stat difera de la un domeniu la altul, drept pentru care anumite meserii sunt mai accesibile decat altele.
Se poate lucra chiar si in tarile cu restrictii, cele mai bune exemple fiind Marea Britanie, Germania si Franta care ofera romanilor o paleta larga de joburi cu conditia obtinerii unui permis de munca. Acest permis de munca se obtine prin indeplinirea de catre angajati si angajatori a anumitor conditii cerute de lege si prin inregistrarea la institutiile abilitate din respectiva tara. In general, obtinerea permisului dureaza intre 2-6 luni, chiar si mai mult, iar majoritatea angajatorilor nu isi permit sa astepte o perioada atat de lunga pentru a rezerva posturile pentru romani. De aceea, cei mai multi aleg sa angajeze persoane care detin deja acest permis de munca sau care il pot obtine repede prin intermediul unei agentii de recrutare a fortei de munca.
O agentie de recrutare specializata simplifica mult procesul obtinerii dreptului de a munci legal in tara respectiva, cunoscand si aplicand corect legislatia din tara de interes a candidatului. Agentia se ocupa de inscrierea corecta la institutiile abilitate, lucru ce face ca respectivul permis sa fie dobandit foarte repede. Odata obtinut permisul de munca angajatii romani pot incepe munca imediat si au garantata prioritatea in fata candidatilor din tarile aflate in afara U.E. si egalitatea in drepturi in relatiile cu ceilalti cetateni U.E.
 
2. Necunoasterea sau interpretarea gresita a legislatiei muncii din tara unde doresc sa lucreze
Avand in vedere ca multe tari au impus restrictii de munca cetatenilor romani, este foarte important ca viitorul angajat sa cunoasca legislatia muncii din tara unde doreste sa lucreze. Pentru a munci in tarile cu restrictii, detinerea unui permis de munca este esentiala, iar de cele mai multe ori nu se poate obtine din cauza unor erori facute de candidati sau angajatori. Agentiile care au o experienta solida in acest domeniu orienteaza corect candidatul asupra metodei de obtinere a dreptului legal de a munci in tara respectiva. Astfel, candidatii nu mai fac greseli in momentul in care isi depun dosarul pentru obtinerea dreptului de munca, nu mai pierd timpul cu intelegerea legislatiei si nu mai cheltuie bani pentru a se intretine o perioada in tara respectiva pana la obtinerea permisului de munca.
 
3. Concurenta altor nationalitati care nu au restrictii de munca pe piata muncii din tara unde doresc sa lucreze
O alta piedica intalnita de cei care aleg sa plece singuri la munca in strainatate este reprezentata de faptul ca exista multe nationalitati care nu au restrictii de munca, iar acestia au prioritate in fata romanilor care se prezinta singuri in fata angajatorilor. Insa, prin colaborarea cu o agentie de recrutare aceasta bariera este contracarata, candidatii fiind reprezentati direct de catre agentie si avand intaietate in fata celor care se inregistreaza singuri.
 
4. Mentalitatea angajatorilor straini despre romani
Mentalitatea angajatorilor straini despre romani este o bariera de care multi se impiedica in drumul obtinerii unui loc de munca in afara granitelor tarii. Presa internationala are aici o influenta puternica din cauza informatiilor negative care apar despre romani in media angajatorii ferindu-se sa ii accepte. Acestia prefera sa angajeze alte nationalitati care au statutul de europeni de mai mult timp si carora nu li s-a facut o reclama negativa de-a lungul timpului. O agentie de recrutare care detine colaborari solide cu partenerii sai din strainatate face eforturi permanente in vederea promovarii pozitive a imaginii candidatilor romani. Astfel ca multi angajatori se orienteaza si inspre recrutarea candidatilor din Romania pentru ocuparea posturilor vacante. In felul acesta, se mareste numarul romanilor solicitati pentru angajare.
 
5. Presiunea mass-mediei asupra angajatorilor de a angaja personal din tara lor
In multe tari europene rata somajului a crescut destul de mult in ultimii cinci ani, iar acest fenomen a fost mediatizat puternic de catre presa internationala. Mass-media are o influenta mare asupra angajatorilor, determinandu-i pe acestia sa angajeze conationali. Aici intervine din nou agentia de recrutare care, datorita parteneriatelor stranse cu angajatorii din strainatate, recruteaza si plaseaza cu succes candidati la acei angajatori care au ales initial sa accepte personal doar din tara lor.
 
Recomandarea Banca de Joburi
Pentru toti cei care iau in calcul posibilitatea gasirii unui job in strainatate cu o baza legala, Banca de Joburi recomanda apelarea la o agentie de recrutare specializata, cu experienta si care poate garanta implementarea corecta a procedurilor legale de angajare. Agentia de recrutare vine in intampinarea grijilor, nevoilor si fricilor candidatului, orientandu-se puternic spre acesta. Astfel ca o agentie specializata sta mereu alaturi de candidatii sai, surmontand toate piedicile pe care le-ar putea avea acestia in cautarea unui loc de munca in strainatate.
Acest articol face parte din seria initiata de Banca de Joburi in colaborare cu Finantistii.ro pe tema recrutarii si plasarii fortei de munca in strainatate. Urmariti-ne pentru a fi la curent cu ultimele noutati din acest domeniu.
 
Despre Banca de Joburi
Banca de Joburi este o agentie de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate cu sediul in orasul Brasov, Romania si cu o vechime de 13 ani, care dispune de o paleta larga de oferte de munca. Pe langa medierea de joburi in strainatate, compania noastra ofera consultanta, orientare in cariera, pregatirea tuturor formelor legale pentru obtinerea permiselor de lucru in tarile cu restrictii si monitorizeaza candidatii pe intreaga durata a contractelor, oferind un serviciu de asistenta continua. De asemenea, dispunem de programe atragatoare de munca in tari de mare interes pentru romani, dar in care accesul pe piata muncii se face dificil datorita restrictiilor impuse (Anglia, Germania, Italia). Fiind una din cele mai active si longevive agentii de recrutare si ocupare a fortei de munca din Romania, Banca de Joburi este dedicata crearii constante a noi oportunitati legale de angajare in strainatate. Pentru a fi la curent cu ultimele oferte de posturi Banca de Joburi, accesati www.bancadejoburi.ro.